شما هر آنچه میخورید هستید
شما هر آنچه میخورید، هستید، جملۀ مشهوری است که اغلب به گوش همۀ ما میرسد. سنت یوگا بینش عمیقی نسبت به این مسئلۀ پرواضح فراهم ساخته است. دانش یوگا، رژیم غذایی را نهتنها عامل اصلی حفظ سلامت جسمانی، بلکه ضرورتی برای سلامت روح و روان میداند. آموزش یوگا نشان میدهد که رشد معنوی زندگی، ارتباط مستقیمی با نوع مواد غذایی در تغذیۀ بدن دارد. به گفته سوامی شیواناندا، خلوص ذهن بسته به خلوص تغذیه است.
رژیم غذایی یک یوگی، تنها در نوع نگاه پیشینیان به بدن انسان درک میشود. یک یوگی بدن را بهصورت یک ماشین بیولوژیک سودمند نگاه نمیکند، بلکه بهعنوان ظرفی که با ذهن قالب خورده مینگرد که سفر و مأموریت روح مقدس را به انجام میرساند؛ بنابراین غذایی که میخوریم، نهتنها جسم، بلکه طرز تفکر فردیمان را شکل میدهد.
با توجه به درک اهمیت معنوی، دانش یوگا رژیم غذایی بهشتی «ساتویک» را پیشنهاد میکند. بهاگواد گیتا نوع خوراک را اینگونه توصیف میکند: «غذاهای ساتویک، خلوص، سلامت، شادی و نشاط را افزایش و بهبود میبخشد». در حرکت فردی و رفتن بهسوی مسیر معنوی، انتخاب نوع غذا امری طبیعی میگردد. انتخاب رژیم گیاهی میتواند تسکینبخش و نشاطآفرین باشد. روشن است که مواد نگهدارنده، چاشنیهای مصنوعی و یا سموم شیمیایی و همچنین مواد تاریخمصرف گذشته در رژیم ساتویک ممنوع میباشند. یکی از نشانههای مثبت پیشرفت معنوی در جوامع امروز رویآوری بسیار زیاد به غذاهایی ارگانیک و گیاهخواری است. بررسیهای اخیر نشان میدهد که اخیراً ۲۰ تا ۳۰ درصد جمعیت آمریکا رژیم خود را به مواد غذایی ارگانیک و یا گیاهخواری تغییر دادهاند. در ابتدا این مسیر غذاهای سالم محدود به افراد وسواسی بود، اما در سالهای اخیر مواد غذایی ارگانیک در مسیر مهم و اصلی قرار دارد. فروش غذای ارگانیک (که عاری از هرگونه مواد حشرهکش، سم علفهای هرز، هورمون و دیگر مواد آلوده میباشند) از یک میلیارد دلار در سال ۱۹۹۰ تا ۵/۳ میلیارد در سال ۱۹۹۶ افزایشیافته، وزارت کشاورزی آمریکا نیز رشد سالانه ۲۰ درصدی در کشاورزی ارگانیک را پیشبینی کرده که ازاینرو سریعترین رشد در بخش کشاورزی کشور را خواهد داشت. در میان کشورهای اروپایی این توسعه در بازارهای ارگانیک نیز مشاهدهشده است. همانگونه که بسیاری در ایالات آمریکا مواد غذایی ارگانیک را مصرف میکنند، تقاضای مشابهی برای غذاهای گیاهی نیز وجود دارد. بنا به آمار بیست سال اخیر، متقاضیان گیاهخواری رو به افزایش است؛ چراکه علاوه بر سه میلیون بزرگسال که کاملاً گیاهخوار هستند، ۶۰ میلیون آمریکایی، گوشت را در مصرف غذایی خود به حداقل رساندهاند.
آمار اتحادیۀ ملی رستورانهای آمریکا نشان میدهد ۲۰ درصد جمعیتی که میخواهند خارج از خانه غذا بخورند، رستورانهایی که غذاهای گیاهی در آنها سرو میشود را انتخاب میکنند و در روزهای دیگر نیز ۱۵ درصد دانشجویان دانشگاههای ملی، غذای گیاهی برای وعدۀ غذایی خود انتخاب میکنند. مسلماً در ابتدا تمام این جمعیت میلیونی که خواستار غذاهای ارگانیک و یا گیاهی هستند، از فلسفۀ یوگا ترغیب نشدهاند. اکثر آنان بهطورمعمول در پی سلامت و پیشگیری از بیماری بودهاند. گروه دیگر که حساس و عاطفی میباشند، مخالف سلاخی بیرحمانۀ حیوانات در کارخانههای محصولات گوشتی هستند. بسیاری نیز رژیم غذایی خود را به دلیل اثرات مخرب کشاورزی صنعتی بر محیط تغییر دادهاند که این اثرات شامل تخریب زیستگاه و آلودگی در آبوهوای زندگی انسانی است. متأسفانه این نگرانی شامل همه نمیشود و نیاز به فهم معنوی و هوشیاری نسبت به بدن و زندگی است. چنانچه بتوان یاما (مخالف آسیب) و آهیمسا (تقدس موجودات زنده) را در جوامع انتشار داد، میتوان به این مسئله اذعان داشت روزی فرامیرسد که گیاهخواری در بین همۀ اقشار و در جایجای جهان طرفداران زیادی پیدا خواهد کرد.
امروزه متأسفانه این مسئله که استفاده از رژیم غذایی جسم فیزیکی و ذهن را تغییر میدهد، تهدیدآمیز است؛ چراکه افراط در تکنولوژی نوین، ممارست در روند کشاورزی، وضع شدن قوانین دولتی بهطور ژرفناکی تولید و مصرف مواد غذایی ما را تغییر دادهاند و تأسفبارتر اینکه فنآوریهای جدید و قوانین وضعشده باعث گردیده میلیونها انسان متوجه نشوند از چه نوع غذاهای دستکاریشدهای استفاده میکنند که متضاد رشد معنوی و اخلاقی آنان است. تنها راهحلی که ملتها میتوانند در این برهه از زمان اتخاذ کنند، مبارزه با کارتلهای بزرگ سرمایهای است که غذای سالم میلیونها انسان را نابود و تخریب میسازند که این هم به نظر میرسد کار آسانی نیست.
منبع:
https://www.danesheyoga.com/article/200/%D8%B4%D9%85%D8%A7-%D9%87%D8%B1-%D8%A2%D9%86%DA%86%D9%87-%D9%85%DB%8C%D8%AE%D9%88%D8%B1%DB%8C%D8%AF-%D9%87%D8%B3%D8%AA%DB%8C%D8%AF